Ik heb al weken last van mijn knie en ben hiermee bezig door mijn spieren te versterken. Af en toe laat ik me masseren maar het blijft een zwakke plek aan mijn lichaam. Ik heb er al lang last van: het komt en het gaat. Gisteren was ik bij osteopaat René de Boer. Wat ik gaaf vind aan René en osteopathie is dat het holistisch is. Een osteopaat kijkt naar het hele lichaam. Hij ontdekte dat ik spanning heb in mijn buik, heel specifiek in mijn dunne darm. Die drukt in de kom van mijn bekken. Ik ben geen osteopaat, en zonder al te theoretisch te worden, leerde ik weer dat alles met alles verbonden is. Waar je pijn of het symptoom zit, hoeft niet de oorzaak te zitten.

Dat het zo werkt voel ik vandaag aan den lijve. Ik ben vandaag met veel minder pijn wakker geworden dan gisteren. Voor mij is dit een mooie bron van inspiratie en bevestiging voor waar ik mee bezig ben: Al jaren is mijn visie dat de mens meer is dan werknemer, dan zijn CV en soft skills. Er is ook zoiets als wat ik noem ‘het vermogen om jezelf te motiveren’: de liefde, lust en energie om op te staan of de energie om het beter te maken dan gisteren.

Het bedrijfsleven wil nog steeds niet holistisch kijken naar de mens. We hebben veel focus op het CV, mondjesmaat beginnen we nu te kijken naar de soft skills, maar nog helemaal niet naar de ‘veranderenergie’ /levenslust van een mens. Het feit dat aspecten, zoals veranderenergie, niet direct zichtbaar zijn betekenen niet dat ze niet bestaan. Je kunt ze ontdekken en beïnvloeden.

 

Terug naar de osteopaat: hoe kan dit nu werken? Rene is ogenschijnlijk minder hard aan het werken den de fysio en de sportmasseur. René gebruikte de analogie van een blikje cola wat vacuüm is getrokken. Je kunt heel hard aan de buitenkant  trekken, maar je hebt enorm veel kracht nodig om het blikje uit te deuken, eigenlijk lukt dit niet. De vraag is: wat kun je doen om een beweging van binnenuit los te krijgen? Enige is het blikje zachtjes openmaken zodat de lucht naar binnen stroomt. Het zijn kleine bewegingen, kleine aandacht, kleine energie die de beweging van binnenuit stimuleert in plaats van hard van buiten aan trekken en duwen.

Het mooie is, als je naar dit holistische beeld kijkt: bij mensen zijn er ook kleine dingen die we kunnen doen om die veranderenergie te ontwikkelen. Maak gebruik van de eigenschappen van onze hersenen. Eigenschap , als je eenmaal iets weet, kunt  je niet ‘ontweten’. Als ik jou iets vertel, kun je niet doen alsof je het niet meer weet. Neem bijvoorbeeld een roddel: je weet het en het zit in je hoofd, iedere keer als je de betreffende persoon ziet. De tweede eigenschap is je overlevingsdrang: je hoofd speelt een belangrijke functie om jou te  helpen overleven. Je hoofd is altijd op zoek naar oplossingen voor potentiële bedreigingen.

Als je deze twee eigenschappen combineert, is de oplossing kleine zaadjes in de hoofden van mensen gaan planten. Die kleine zaadjes zijn vragen als: waar ben je goed in, wat is je ambitie? Wanneer je een omgeving creëert waar mensen regelmatig deze vragen krijgen, en in gesprek gaan met hun omgeving,  zie we dat mensen stapje voor stapje concreter en inspirerender kunnen vertellen wie ze zijn en wat ze willen. We zien letterlijk mensen in beweging komen projecten oppakken, moediger worden, behulpzamer, creatiever enz. Deze beweging kun je met de juiste tooling ondersteunen, vergroten en meten.

Af en toe zegt René gekscherend over zijn eigen vak dat hij osteomagie toepast. Maar natuurlijk is het geen magie, het is wetenschappelijk, het is holistisch, en hij is getraind om naar de kleine signialen van ons lichaam te luisteren. HIj kan een lichaam lezen.  Wat hij doet is wel anders dan ‘normaal’. Maar als je met zo ogenschijnlijk weinig energie systemen kunt losmaken, lijkt het op magie. Dit is ook de ervaring die wij nu bij klanten ervaren met onze workshop CHI-ambitie. We vragen mensen om hun ambitie Concreet Haalbaar en Inspirerend te formuleren en dit met andere mensen te bespreken. Het klinkt zo klein en zo simpel, maar het maar ik verbaas me elke keer weer hoeveel energie vrij komt bij deelnemers en tussen de deelnemers.  Grote veranderingen komen vanuit binnenuit. Het versiebeheer van jouw CHI ambitie voelt ook als magie wanneer we teams begeleiden.

Binnenkort ga ik René interviewen: een mooie vent met mooie filosofieën. Ik ben nu al benieuwd naar zijn inzichten, jij ook?