IMG-20160422-WA0013-1Naam

Ewoud Bongers

Leeftijd

27 jaar

Welke studies heb je na je middelbare schooltijd doorlopen?

Ik ben na mijn vwo begonnen met de Bachelor Psychologie aan de universiteit van Rotterdam. Dat viel me erg tegen, niet qua cijfers maar de stof zelf. Ik vond het heel  saai  en had al snel spijt van mijn keuze. Na een paar maanden ben ik gestopt en ben ik gaan werken en begon ik pas echt na te denken wat ik wilde. Ik begon mij in die tijd te interesseren voor internationale politiek. Daarom koos ik voor de studie politicologie aan de universiteit Leiden. Ik vond politicologie een ontzettend leuke studie, maar helaas vielen mijn cijfers tegen. Ik leerde elke keer goed voor mijn tentamens , maar verloor steeds veel punten in de uitleg. Het feit dat ik hard leerde maar geen resultaten haalde brak ook mijn motivatie en zelfvertrouwen. Ik vroeg me af of ik misschien gewoon niet goed genoeg was voor de universiteit. Ik heb er bewust voor gekozen om de derde keer toch nog een keer een universitaire studie te doen, om aan mezelf te bewijzen dat ik het wel kon. Ik stopte met kijken wat ik wilde worden en keek terug naar waar ik altijd goed in ben geweest. Hierdoor viel mijn keuze op de studie Geschiedenis, wederom in Leiden. Hier haalde ik overtuigend mijn propedeuse en ook de rest van de studie ging goed. Daarna heb ik de master Political Culture & National Identities gevolgd, dat een beetje tussen politicologie en geschiedenis inhangt.

Op basis waarvan maakte jij jouw eerste studiekeuze?

Ik koos voor psychologie omdat ik graag sportpsycholoog wilde worden. Ik kon altijd goed met mensen over problemen praten en ik was gek op sport. Ik was naief genoeg om te denken dat die combinatie voldoende was om de studie even te halen. Wanneer ik me meer verdiept had in de studie zelf, had ik al veel eerder uitgevonden dat ik dat helemaal niet leuk vond. Ik was zo druk bezig met wat ik ná mijn studie wilde gaan doen, dat ik vergat dat ik de studie zelf ook nog moest doen.

Welke tools heb je gebruikt om erachter te komen wat bij jou past?

Op de middelbare school was wel voorlichting, maar ik was zelf teveel met andere dingen bezig en te weinig met de tools die de school mij aanbood. Nadat ik met mijn eerste studie gestopt ben heb ik me meer verdiept in de studies. Ook heb ik veel gepraat met vrienden en oud-studenten. Je denkt zelf snel te weten wat je kunt en wat je wilt, maar je omgeving kan daarbij echt helpen.

Als je terugkijkt op de momenten dat je studiekeuzes maakte, welke informatie ontbrak er?

Ik heb zelf het idee gehad dat de informatie heel erg gericht is op wat je later wil worden. Dat is natuurlijk een belangrijke motivatie, maar uiteindelijk moet je de studie zelf ook echt leuk vinden. Ik ken veel mensen die gestopt zijn met hun studie. Vaak kwam dat omdat ze zelf niet gemotiveerd waren voor de studie, maar later een baan wilde waar je veel geld kunt verdienen. Ik ken ook een paar mensen die een studie kiezen omdat ze hun ouders niet teleur willen stellen of hun studie toch afgemaakt hebben omdat ze niet met studieschuld achter wilden blijven. Dat zijn allemaal prima redenen, maar als dat je belangrijkste motivatie is heb je een probleem, want veel mensen kiezen ook op basis van hun studie hun eerste werkgever. Uiteindelijk denk ik dat het aller belangrijkste is dat je iets doet wat je leuk vindt en waar je erg enthousiast van wordt.

www.iseekme.com