alles voor een levensgrote plek van H&M op Timesquare New York

In gesprek met Silke Achterbosch. Ze is 22 jaar, komt uit Leeuwarden en woont nu in Amsterdam samen met twee leuke meiden. Silke is model, communicatiestudent, werkt in een koffietentje en is bezig haar eigen kledinglabel op te zetten.

Tekst: Marion Langhout | Fotografie: Robin van de Schaft

Wat was jouw Life Changing Moment?

Als 14e jarige werd ik letterlijk op straat gespot als model. Toch werd ik bij castings maar voor 90% ‘goedgekeurd’, ik had namelijk 2 cm teveel om mijn heupen. Tot mijn 17e ben ik toen obsessief bezig geweest met afvallen en sporten, maar die 2 cm bleef en dus was ik ‘ongeschikt’. Na drie jaar keihard werken was ik er klaar mee, ik voelde me ongelukkig. Alles, zelfs het onderbreken van mijn studie, stond in het teken van model worden. Ik heb heel resoluut het besluit genomen om te stoppen. Diezelfde avond ben ik met mijn moeder en broer naar een Indiaas restaurant gegaan om het te vieren.

Door het los te laten kon ik mijn lijf weer accepteren. Het is mooi zoals het is! Ik ben een studie gaan doen en voelde me weer gelukkig en energiek. En toen, uit het niets, werd ik door een bureau benaderd als plussize-model. Mijn droom kwam uit door gewoon mezelf te zijn.

“Als je loslaat komt het naar je toe, heb ik aan den lijve ondervonden.”

Hoe komt het dat je op jonge leeftijd al zo bewust was van je keuze?

De confrontatie met mezelf om aan de norm te voldoen was niet fijn. Ik werd er niet gelukkig van en zag geen vooruitgang. Van jongs af aan vertrouw ik al op mijn gevoel. Ik voelde dat het mij beperkte, dat het niet goed voor me was, dat wilde ik niet meer.
Als ik van mezelf weet dat ik gezond leef dan is dat helemaal okay. Dat zou ik aan iedereen mee willen geven. Het gaat om jou als persoon, niet om je lijf. En hoe jij over jezelf denkt heeft alles met Mindset te maken. Ik ben vooral dankbaar dat ik mezelf accepteer zoals ik ben.

Kun je mij meenemen in je proces van acceptatie?

Wat mij hielp was het ontvolgen van social media accounts waar ik onzeker van werd. Ook ben ik, voor een reëler beeld, juist vrouwen gaan volgen met echte maten. Elke dag naar jezelf kijken in de spiegel en zeggen wat je mooi vindt, heeft mij ook echt geholpen. En nog!

Was er iemand die jou heeft geholpen en waarin ben jij een inspiratie naar anderen?

Ik heb veel aan mijn collega/vriendin-modellen gehad, die kennen de harde oppervlakkige modewereld en zaten vaak in dezelfde positie. De struggles met je lijf, de afwijzing, maar ook de euforie als je geboekt wordt voor een gaaf merk. Het delen van ervaringen onderling hielp mij met mijn keuzes.

Zelf probeer ik anderen te inspireren met mijn verhaal. Dat je lijf goed is zoals het is en dat je als model je eigen keuzes kunt maken. En dat een afwijzing geen afwijzing is van jou als persoon!

Wat is de prijs die je hebt moeten betalen voor je keuze om model te worden?

De periode dat ik geen gezonde relatie had met mijn lijf en mijn voeding, was zwaar. Maar het heeft me ook veel opgeleverd. Ik weet hoe het is om iets los te laten, hoe je om moet gaan met afwijzing en ik vertrouw op het leven zoals dat zich aandient. Met als beloning een levensgrote plek van H&M op Times Square New York. 

Waarom leidt jouw plaatsing in New York, Londen en Parijs niet tot vervolgopdrachten waardoor je er fulltime van kunt leven?

Het werk is altijd last minute werk en in deze corona-tijd pak je niet even snel je koffers om naar de plaats van bestemming te vliegen. Dus maken bureau’s keuzes die wel mogelijk zijn. Ik werk daarom nu soms in Nederland, maar de modellenindustrie hier is niet groot. Om fulltime te werken moet je eerst voor een high-level brand geboekt worden, als dat gebeurt dan gaat het rollen als een sneeuwbal. Daar ben ik nog niet.

Naast je modellenwerk heb je ook een HBO studie communicatie opgepakt. Hoe kwam je tot die keuze?

Ik ben geïnteresseerd in het uitdragen van identiteit en hoe je dat het beste kunt communiceren. Dat is in zekere zin ook wat een model doet. Dat zou ik het liefst willen doen in mijn eigen bedrijf of bij een mooi modemerk. Ik ben mijn studie wel in deeltijd gaan doen zodat ik het kan combineren met mijn modellenwerk.

Welke tips zou je aan de jongere versie van jezelf willen geven?

Geluk zit in jezelf. Niet in je werk of de dingen die je doet. Die helpen, maar het zit in jezelf. En dat het niet uitmaakt hoe dik, dun, zwart, wit, rood je bent of hoe je eruit ziet. Accepteer dat het goed is zoals je bent. En als laatste. Maak je niet teveel zorgen. Het komt zoals het komen moet en het komt goed.

Je hebt een bijzondere mate van bewustzijn voor een 22-jarige. Wat zijn concrete voorbeelden van hoe jij werkt aan je persoonlijke ontwikkeling?

Ik lees en ik schrijf veel. Ik schrijf bijvoorbeeld over wat het allerergste is wat er kan gebeuren en waarom dan. En als je dat dan leest, dan valt het vaak best wel mee. En waar ik het eerder over had: affirmeren. Ik werd in kleine dingen veel zelfverzekerder. Dit kwam door de spiegel. Kijk jezelf in je ogen en praat tegen je zelf in positieve zin.

Tot slot welke boekentip heb je voor ons?

‘Ongetemd leven’ van Glennon Doyle. Prachtig! Van jongs af aan hebben vrouwen geleerd te leven naar de verwachtingen van de buitenwereld, en Doyle pleit er in dit boek voor dat we die verwachtingen nu loslaten en ontdekken wie we echt willen zijn. Ik laat het mijn kinderen, mochten die er komen, zeker lezen.

Hoe je roots je hebben gevormd

Hoe je roots je hebben gevormd

Voor mijn boek ‘Everyone is a mentor’ heb ik jaren geïnvesteerd om beter te leren doorvoelen wat de invloed van mijn opvoeding en het geboren worden op Curaçao is op mijn gedrag en mijn meerwaarde is voor anderen.

boekpresentatie Curaçao

boekpresentatie Curaçao

Ik ben supertrots dat ik mijn boek Everyone is a mentor nu ook kan lanceren op mijn geboorteeiland, Curaçao!

The power of creation

The power of creation

The power of creation Tijdens Rotterdam Street Culture Week kun je van 3 t/m 11 september, met een...