Everyone is a mentor

Wanneer leer je het meest? Niet van die tweedaagse cursus, niet van die paar gesprekken met de coach, ook niet van terugkerende overleggen met je manager. Nee, we leren elke dag het meest van de ongeplande ongestructureerde leermomenten, van kleine irritaties en inspiraties. Steven de Lira laat jou in Everyone is a mentor zien dat iedereen in jouw leven een mentor is.

Dit boek biedt een pragmatische methode, die je leert hoe we op een dieper niveau met en van elkaar kunnen leren. En hoe je op die manier je purpose of hartsverlangen kan ontdekken. Purpose-gedreven mensen zijn meer betrokken en dus ook productiever. De methode is meetbaar; het aantal en de diversiteit van jouw mentoren is een indicatie van hoe open jouw geest is en hoe open je bent voor nieuwe samenwerkingsverbanden.

We besteden gemiddeld 1,5 uur per dag aan sociale media. Als we slechts 7 minuten daarvan zouden besteden aan mentorschap van onszelf en anderen, veranderen we de wereld! Die 7 minuten per dag zorgen voor een update van je mindset en voor een écht lerende organisatie.

Steven combineert het beste van twee werelden. Hij is geboren op Curaçao en kwam voor zijn studie naar Nederland. Hij gelooft in verbinding en warme relaties, maar ook in efficiëntie en schaalbaarheid. Dat is precies wat we nodig hebben om sociaal-emotionele ontwikkeling toegankelijk te maken voor iedereen.

Dit boek laat zien dat er een haalbare manier is om dat te doen: social deep learning. Het is een manier om onze interacties bewuster in te zetten voor massale sociaal-emotionele groei. Dat is geen luxe, dat is noodzaak. Hoe? Everyone is a mentor.

Waarom het boek ‘Everyone is a mentor’?

In deze serie van drie blogs legt Steven uit wat zijn motivatie is voor het schrijven van dit boek en waarom hij vindt dat iedereen zien als mentor een essentiële levenshouding is voor een duurzame toekomst.

Deel 1: Hoe kunnen we het gedrag van grote groepen mensen verduurzamen?
Deel 2: Waarom voelen veel mensen zich niet gezien in organisaties?
Deel 3: Ik wil minder pijn ervaren in de keuzes die ik maak in mijn relaties

Formulier niet gevonden
“Het is zo mooi wat je hebt geschreven 🙂

Steven, ik probeer iets over te brengen van wat ik allemaal heb gevoeld en gedacht toen ik je boek las. Het is inspirerend, herkenbaar, ontroerend, levendig geschreven en daardoor heerlijk te lezen (in 1 ruk), leerzaam en urgent. Ik ga het boek zeker promoten.

Je hebt mij met je boek iets gegeven waardoor ik met een veel opener en meer heldere blik processen kan begrijpen waar ik over nadenk, mee bezig ben, wil begrijpen, die in mijn leven aan de orde zijn. Je laat me zien, wat ik eigenlijk ook al weet, maar wat na het lezen meer op zijn plek valt, dat je je als mens kunt verhouden tot de ander in termen van leren van elkaar. Om dat te kunnen is een open houding nodig. Openheid begint bij jezelf, het omarmen van wie je bent speelt daarin een grote rol. Welke stuwende krachten (ook al lijken die soms negatief te zijn) kun je inzetten om je waarde te zien en te voelen. Ik voer vaak filosofische gesprekken, ben dat ook nog ah leren. Het doorvragen is in zo’n gesprek belangrijk omdat je door het stellen van vragen ipv meteen proberen te begrijpen en/ of antwoorden en oplossingen zoekt, de diepte ingaat; vooronderstellingen in je denken kunt laten wankelen. Waardoor je gaat denken.. maar wie ben ik? En wat wil ik? Wat doe ik hier eigenlijk? Je leert jezelf beter kennen kortom. Dat lijkt soms zo’n individualistisch geworstel. Ik zie nu dat openheid leidt tot verbinding. Ik wéét dat ook, want ik voel dat elke dag in mijn werk als filosoof en zorgverlener. Maar jij verwoordt wat je denkt en wat je wilt laten zien met een zo ongelooflijk enthousiaste vibe dat ik er vrolijk van wordt en het leven direct een stuk mooier vind. Want je kunt dat samen doen! Eureka… Je laat mij (en ik denk elke andere lezer) zien wie je bent en wat je wilt bereiken. Daar is wel lef voor nodig. Ik ken je niet persoonlijk, dus het is vreemd om te zeggen dat ik trots op je ben. Maar toch ben ik het. 😁”

Jellie Klaster


“In dit boek deelt Steven de Lira frisse oplossingen voor zorgelijke trends in de samenleving als eenzaamheid en het missen van toekomstperspectief. Ook legt hij zijn vinger op de zere plek waarom change-managementprogramma`s zo vaak fout lopen in organisaties en bedrijven.

Hij laat ons meekijken door zijn ingenieurs bril hoe we meer structuur kunnen geven aan zowel ons leven op de werkvloer als daarbuiten. Nog belangrijker zijn de persoonlijke inzichten die hij deelt over zijn ervaringen als coach en trainer en zijn eigen achtergrond.

Dit is een verfrissend boek dat op zeer toegankelijke wijze vorm geeft aan wat we eigenlijk allemaal (zouden moeten) weten: de krenten in de pap van ons leven zijn de echte relaties die we onderhouden met de mensen om ons heen.

Een realistisch én upbeat boek voor een ieder die het leven van zichzelf en anderen een positieve wending wil geven. Met een krachtige boodschap die laat zien hoe we samen kunnen bouwen aan een nieuw toekomstperspectief.”

Albert Paardekam