Wat is het verschil tussen een mentor en een coach?

Een coach en mentor hebben in zekere zin hetzelfde doel: jou helpen met je persoonlijke- en professionele ontwikkeling. De aanpak en uitgangspunten zijn alleen verschillend. Bovendien vult elke coach of mentor z’n rol persoonlijk in. Laat je daarom steeds begeleiden door iemand waarmee je de juiste klik voelt!

Een coach of een mentor, is er een verschil?

Een coach is over het algemeen iemand die een gestructureerd proces begeleid zodat een coachee zelf tot de inzichten komt om zijn of haar gedrag duurzaam te verbeteren. De coach en coachee sluiten meestal een overeenkomst waarin processtappen, doelen en betalingscondities zijn afgesproken.

Een mentor is een ervaringsdeskundige die zijn ervaring deelt ter inspiratie. Dat kan dus iedereen zijn. Heel vaak gebeurt het formeel in het bedrijfsleven, waarbij iemand een mentor aangewezen krijgt binnen zijn vakgebied. Deze mentoren doen dat vrijblijvend omdat ze iemand een carrièregroei gunnen.

Een mentor hoeft niet alleen in zakelijke context ingezet worden. Je kunt een mentor ook gebruiken voor allerlei levensvragen keuzes; zoals studiekeuze, relatieproblematiek, financiële kwesties. Wij vinden dat het VAN iedereen en VOOR iedereen is, dus ook voor studenten, jongeren, mensen die in organisaties werkzaam zijn waar er geen mentorprogramma is.

Een mentor kan ook iemand zijn die zijn kennis, ervaring en netwerk inzet om een deur te openen of een kans te creëren. Een coach doet dit in de regel niet.

Mentoring is:

  • Delen van eigen kennis en ervaringen
  • Vaak een langdurig  proces
  • Een relatie waar de mentor zelf ook van leert
  • Niet afhankelijk van één maar bij voorkeur juist meerdere mentoren

Coaching is:

  • Vaak gericht op het ontwikkelen van een specifieke competentie
  • Proces is van kortere duur dan mentoring
  • Een commerciële transactie 
  • Vaak iemand die opgeleid is tot coach

Zowel een coach als een mentor kunnen beiden relevant zijn in het groeiproces. Bovendien vult elke coach of mentor z’n rol persoonlijk in. Laat je daarom steeds begeleiden door iemand waarmee je de juiste klik voelt!

Geen Resultaten Gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.