De kracht van onzekerheid: van angst naar kans

Ken je dat onzekere gevoel? Dat je teveel twijfelt aan jezelf, aan je keuzes en je kunnen? Of aan hoe je overkomt bij anderen? Geloof me – je bent niet alleen. Of het nu gaat om weinig zelfvertrouwen, faalangst, controle willen of perfectionisme. Het gaat allemaal om de vraag ‘ben ik wel goed genoeg’.

Oke, iedereen is weleens onzeker. Denk maar eens aan die knikkende knieën op je eerste afspraakje of een sollicitatie. Er bestaat bijna niemand die hier vol zelfvertrouwen naar toe gaat. Af en toe onzeker zijn is dus helemaal niet erg – sterker nog – ik denk dat dit zelfs goed is. Groeien doe je namelijk alleen buiten je comfortzone. Onzekerheid maakt je scherp, kwetsbaar en daagt je uit tot groei. Pas als die onzekerheid je gaat beheersen dan is het tijd om er wat aan te gaan doen. Maar wat dan?

Waarom die onzekerheid

Eerst even terug. Wat is de oorzaak van onzekerheid? Bij mij kwam dit voort uit angst. Angst om af te gaan, angst om afgewezen te worden en angst om die ene zin te horen die ik mezelf al 100 keer had verteld – “ik ben niet goed genoeg”. En gedreven door die angst krijgen we – naast onzekerheid – er nog een ‘cadeautje’ bij: perfectionisme en drang naar controle.

Maar hoe ontstaat die angst? Dit is wat ik erover geleerd heb: angst is een gevoel en elk gevoel wordt veroorzaakt door je gedachten. Angst ontstaat dus doordat we onze gedachten geloven. Anders gezegd: we denken dat we onze gedachten zijn. “Maar wat ik denk dat ben ik toch?”… Nope! Wanneer je hiervan bewust wordt kun je dus beslissen of je een gedachte wilt geloven en volgen of niet. Zo wordt je steeds meer de baas over je eigen emoties 🙂

Oke hmm, ingewikkeld denk je misschien. Ik zal een voorbeeld noemen.

Geloof niet altijd je gedachten

Wanneer je een gedachte eens goed gaat observeren, dan zie je dat dit nooit gaat over de reële werkelijkheid. Het gaat altijd over iets wat je in het verleden hebt ervaren. Ik dacht vaak “mijn mening doet er niet toe”, of “iedereen moet mij aardig vinden”. Als kind was dit waarheid voor mij en het hielp me nog ook: ik bleef onzichtbaar en was een ster in pleasen. Precies de bedoeling. Zo kon ik tenminste niet gekwetst worden. Maar nu ik volwassen ben, helpen deze gedachten mij niet. Ik wil namelijk niet meer onzichtbaar zijn, ik wil groeien. Ik heb een eigen mening. Maar ik ben nog steeds wel eens onzeker. Het enige verschil is – nu ik me bewust ben van mijn gedachten – dat ik een keuze heb! Ernaar luisteren, of niet?

Meer zelfvertrouwen door de juiste mindset en nieuwe ervaringen

Wil je meer zelfvertrouwen? Dan moet je dus eerst op zoek gaan naar jouw negatieve gedachten die de oorzaak zijn van je angst – en dus jouw onzekerheid. Ik heb ze allemaal opgeschreven en ontkracht, net zo lang tot ik ze niet meer geloofde. Vervolgens zeg ik nu tegen mezelf “mijn mening mag er zijn”, “ik hoef niet iedereen tevreden te houden” en “ik mag best fouten maken”.

Maar – en daar kwam ik later pas achter – met alleen “positief denken” kom je er niet. Waarom? Omdat jouw negatieve gedachten zich vooral in het aangeleerde gedeelte van je brein bevinden. Wattes? Ja, ze zitten diep ingebakken. Die oude gebeurtenissen zitten namelijk nog opgeslagen in je hele wezen. Het komt erop neer dat je dus nieuwe ervaringen nodig hebt die die overtuigingen afzwakken. Zo ben ik veel meer mijn mening gaan geven – zonder dat ik uitgelachen werd. Zo leerde ik kritisch te zijn en een confrontatie op te zoeken – met als gevolg een goed gesprek. Mijn brein associeert dus die gebeurtenissen niet meer met pure angst. Yes.

Onthoud: we zijn allemaal onzeker

Het hoort bij mens-zijn, net als fouten maken. Het mag gewoon. Zolang je maar beseft dat je normaal bent. Je bent geen freak, je bent niet gekker dan anderen – en je bent al helemaal niet minder waard. Hoe meer liefde je voor jezelf ontwikkelt, hoe meer zelfvertrouwen. Hoe meer vertrouwen, hoe minder je wilt controleren. Hoe minder controle, hoe meer acceptatie. Hoe fijn is dat.

Deze blog is afkomstig van Van leed naar liefde en ongewijzigd hier gepubliceerd met toestemming van de auteur Yolieke

Geen Resultaten Gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

Met iSeekMe hebben wij een platform gecreëerd waar wij dit proces faciliteren voor nieuwsgierige mensen die – net als wij bij iSeekMe – de wereld iets mooier willen maken. We gebruiken de kracht van social media om mensen op een veilige manier te helpen hun ambitie te vinden en het regelmatig updaten van ambities met een zeer gevarieerd netwerk van mentoren. Ga naar de Apple Store (iPhones) of Google Play (Android), download de APP en maak een gratis account aan. Find your mentors, be a mentor.