Tv-maker bestrijdt eenzaamheid

Ina Spijk is een documentairemaakster die haar bejaarde moeder steeds meer zag vereenzamen. Ze startte een project om haar moeder te helpen contact te maken met haar buren in het woon-zorgcomplex. Want al ben je nog zo gastvrij, zomaar een praatje aanknopen met iemand blijkt voor de meeste mensen toch moeilijk.

Wanneer Ina bij haar moeder op bezoek kwam stond haar TV meestal op het interne televisiekanaal. Een soort kabelkrant met foto’s van uitstapjes en activiteiten van het bejaardentehuis, en met verjaardagen van medebewoners. Toen kreeg Ina het idee om samen met haar moeder televisie gaan maken. “Dan hebben jullie straks van alles om over te praten!”

Van kabelkrant tot televisie

Ideeën genoeg om de kabelkrant om te toveren naar echte televisie. Interviews van bewoners, reportages uit de buurt, een kookrubriek… de mogelijkheden zijn eindeloos. Het duurde anderhalf jaar voordat Ina het geld en de middelen bij elkaar had om te kunnen starten.

Haar moeder straalde toen ze zichzelf terug zag op de feestelijke opening van het televisieprogramma, wat Samen in Beeld-TV is gaan heten. En ook de andere bewoners waren enthousiast! Vooral de rubriek waarin Ina bewoners interviewt over het leven vóór het woon-zorgcomplex. Ina herinnert zich nog goed hoe ze een dame interviewde die vertelde dat ze als jonge meid maar liefst vijftien wereldreizen had gemaakt. Iets wat niemand nog van haar wist! Weken na de uitzending straalde ze nog steeds. Haar buren vroegen haar de oren van het hoofd. De gesprekken begonnen vanzelf te vloeien.

Van eenzaamheid naar levendige conversaties

Dat is volgens Ina dan ook meteen één van de mooiste dingen van Samen in Beeld-TV. Door ouderen hun kennis en geschiedenis met ons te laten delen, brengen we de wereld van binnen ook naar buiten. En met het mentoren van anderen is precies hetzelfde. Door je kennis en ervaring te delen met anderen komen de conversaties vanzelf op gang en breng je elkaar naar nieuwe levels. 

Geen Resultaten Gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

Met iSeekMe hebben wij een platform gecreëerd waar wij dit proces faciliteren voor nieuwsgierige mensen die – net als wij bij iSeekMe – de wereld iets mooier willen maken. We gebruiken de kracht van social media om mensen op een veilige manier te helpen hun ambitie te vinden en het regelmatig updaten van ambities met een zeer gevarieerd netwerk van mentoren. Ga naar de Apple Store (iPhones) of Google Play (Android), download de APP en maak een gratis account aan. Find your mentors, be a mentor.