Soul Sex en een Future Fit Mindset

Ik krijg veel reacties op de term ‘soul sex’. Over het algemeen positieve reacties. Maar het totale onderschrift van mijn boek is: Meer soul sex en een future fit mindset.

Soulsex ontstaat wanneer minimaal 2 mensen de innerlijke rust hebben om echt te voelen en tussen de regels kunnen lezen als de ander ogenschijnlijk tegenstrijdige dingen zegt of doet op zijn eigen wijze. Er is naar mijn ervaring niks complexer dan je nieuwe gevoelens of ideeën te communiceren met de eerste ontvangers. Er gaat zoveel verloren in de lijn van voelen > denken > verwoorden. Daarom vind ik sociaal emotionele ontwikkeling zo belangrijk. Hiermee kunnen mensen uiteindelijk de emotionele ruimte ontwikkelen om tussen de regels te lezen en de zender te helpen ontdekken wat in de lijn van voelen > denken > verwoorden kwijt is geraakt.

Je fysieke conditie wordt bepaald door twee zaken; hoeveel belasting kan je lichaam hebben en hoe snel herstel je na inspanning. Er bestaat ook zoiets als emotionele conditie. Als jij ook aan je emotionele conditie wil werken, heb ik paar een tips voor je.

  1. Wat jij hoort en ziet heeft vaak een andere lading voor de zender. Oefen met meer vragen stellen, zoals; ‘wat bedoel je? waar komt dit vandaan?’
  2. De ontvanger en de zender zijn beiden onderdeel van een groter geheel. Je emotionele conditie zal met sprongen vooruit gaan als je je realiseert dat je belangrijk bent op microniveau, maar ‘dust in the wind’ bent op macro niveau. Je bent hier ook om een groter geheel te dienen. Onze persoonlijke pijn is een druppel op een gloeiende plaat van de wereld.
  3. Oefen in afscheid nemen van materiële dingen, die tijd en geld vrij maken voor je passie, ambitie, purpose of hoe je het ook wilt noemen. Ik houd zelf enorm veel van auto’s. Ik heb een paar jaar geleden afscheid genomen van mijn auto zodat ik meer financiële ruimte heb om te investeren in iSeekMe. In het begin deed dit echt pijn als ik met het OV ging. Een auto was voor mijn een status symbool. Nu geniet ik van wat ik en mijn compagnon’s aan het doen zijn. Je droom volgen geeft zoveel innerlijke rust omdat je minder bewijsdrang ervaart (natuurlijke hebben we als startup eigenaren ook financiële stress om iSeekMe te financieren). Ik realiseer mij dat de Porsche die ik destijds had kunnen kopen, nu ook allang weer verouderd zou zijn en ik weer een nieuwer model had gewenst.

Als ik vroeger iets hoorde wat haaks stond op mijn wereldbeeld, had ik soms wel dagen nodig om te herstellen. Ik train om mijn hersteltijd steeds korter te maken, een dagdeel in plaats van dagen. Hopelijk kan ik ooit eens in seconden herstellen als ik echt gekwetst of geraakt ben. Mede door de druk van sociale media is een betere emotionele conditie echt nodig. Zie bijvoorbeeld de heftige en (te) snelle emotionele reacties rondom het Tim den Besten / zwarte pieten incident.

Tot dusver Soul Sex

De term ‘Future Fit mindset’ trekt veel minder de aandacht. Logisch, want sex sells. Ik maak mij enorm veel zorgen over de mindset van onze kinderen en kleinkinderen. Het ergste wat de komende generaties kan gebeuren is dat ze met dezelfde ‘winnen of verliezen’ ook wel fixed mindset naar de wereld kijken.

Als samenleving investeren we naar verhouding te veel in tools en cognitieve vaardigheden en nog te weinig in non-cognitieve vaardigheden en sociaal emotionele ontwikkeling. Wij moeten er voor zorgen dat onze kleinkinderen straks een meer purpose gedreven samenleving hebben. Ik geloof dat een purpose gedreven samenleving minder zal consumeren omdat men meer zingeving ervaart.

Wat is een future fit mindset. Ik heb er niet een vaste omschrijving voor. Iedereen zou die zelf moeten voelen. Wat heb ik te doen zodat we met z’n allen (mensen, dieren en ecologie) in gezondheid en in diepe verbinding met elkaar leven.

Hier mijn poging van vandaag: Je doorvoelt dat je onderdeel bent van het groter geheel, dat je in staat bent nieuwe inclusieve ideeën te ontwikkelen en dat je weerstand kan ombuigen naar verbinding.

Wat is jouw definitie van future fit mindset? Laten we Knowledge of the Crowd gebruiken. Van alle reacties onder deze post maak ik een nieuwe definitie van future fit mindset.

Steven de Lira (Curaçao, 1973) ingenieur, founder van iSeekMe, ondernemer en auteur. Hij helpt mensen en organisaties keuzes te maken om futurefit te worden en te blijven. Steven is echte mengelmoes, door zijn genen, opvoeding, studie Technische bedrijfskunde en brede interesses. Steven kan als geen ander bruggen slaan tussen verschillende werelden waar anderen uitdagingen of onmogelijkheden zien. Met de methode social deep learning die hij heeft ontwikkeld, slaat hij brug tussen de in zijn ogen niet concrete wereld van sociaal-emotionele ontwikkeling en data gedreven besluitvorming.

iSeekMe is een mentoring platform, een veilige plek om kennis en ervaring uit te wisselen om zo jouw ambitie/purpose scherpt te krijgen en te realsieren. Je vind er mentoren met diverse achtergronden en uit verschillende levensfasen om je te helpen met je persoonlijke ontwikkeling. En natuurlijk kun jij, als je dat wil, ook een mentor voor anderen zijn.

Ga naar de Apple Store of Google Play, download de APP en maak een gratis account aan.