5 stappen om sneller je purpose te vinden met jouw mentoren

Everyone is a mentor. Mensen komen in ons leven om ons te inspireren of te irriteren. En alles daartussenin. De irritaties en inspiraties zijn zogenaamd verkeersborden om jou de weg te wijzen richting jouw purpose.

Als een onrustig ‘rupsje nooit genoeg’ of hoe je het ook maar wilt noemen, leidde ik mijn leven. Het continu najagen van status in werk en materieel, maar ook de leegte ervaren bij het bereiken van mijn doelen, ambities, dromen en wensen. Het voelde als een soort honger die nooit gestild werd. Sinds een paar jaar ervaar ik veel meer rust en vertrouwen, ondanks dat ik in onrustige en onzekere periode in mijn leven zit. Een paar grote teleurstellingen als ondernemer en ook privé ging het niet zoals gedroomd.

Innerlijke rust is, volgens mij, het allermooiste cadeau dat ik mezelf heb kunnen geven. En dat gun ik iedereen. Wat ik zelf miste is een pragmatische niet zweverige methode om mezelf te ontdekken en te ontwikkelen. Als nu een moment is dat je hierdoor geïnspireerd wilt worden deel ik graag mijn inzichten met je. Ik ben een ingenieur. Dingen moeten voor mij meetbaar zijn. Ik hou van snelheid en heb niet de rust om te mediteren. Wel ga ik regelmatig hardlopen zonder muziek, telefoon of sporthorloge waardoor ik een soort flow ervaar wat je misschien zou kunnen vergelijken met mediteren.

Ondanks dat ik hou van snelheid waarschuw ik je nu alvast dat er geen snelle oplossing bestaat om een Concrete Haalbare en Inspirerende ambitie (CHI, toevallig ook levensenergie in de Chinese cultuur) te vinden en te formuleren. Je ambitie mag je ook wat mij betreft purpose noemen. Purpose is een verhaal dat een antwoord biedt op de volgende vragen: Wie ben ik? Wat wil ik oplossen in de wereld? Met wie? Voor wie?

Terug naar de CHI ambitie. Een CHI ambitie is iets wat je voelt en niet denkt. Ik ben blij dat ik mijn CHI ambitie heb gevonden maar het heeft mij veel bloed, zweet en tranen gekost. Die ervaring wil ik graag met je delen en ik heb een paar tips voor je. Als jij jouw CHI ambitie hebt gevonden zul je merken dat je meer rust en vertrouwen hebt omdat je steeds betere beslissingen kan nemen over activiteiten en mensen die bij jou passen. Daardoor haal je meer energie uit de dingen die je doet en met de mensen waarmee je leeft, studeert of werkt.

Eerst wil ik de uitgangspunten van mijn stappenplan met je delen voordat we de diepte in gaan:

 1. Everyone is a mentor. Mensen komen in ons leven om ons te inspireren of te irriteren. En alles daartussenin. De irritaties en inspiraties zijn als het ware ‘verkeersborden’ om jou de weg te wijzen richting jouw purpose.
 2. Je hersenen herkennen en begrijpen vooral wat ze eerder hebben gezien én begrepen hebben. Mensen in een oerwoud die nog nooit een smartphone hebben gezien en ervaren zullen hier ook geen behoefte aan hebben. Dus als jij nu een verlangen voelt voor iets is de kans groot dat het voortkomt uit een ervaring.
 3. Jouw wensen, ambities of purpose zijn continu in ontwikkeling omdat onze omgeving ook continu verandert. In software ontwikkelingswereld noemen dit agile.

Dus je ware ambitie/wens/droom is een logisch vervolg van de rode draad in je leven. Dat blijft zich continu ontwikkelen als je in verbondenheid leeft met jouw omgeving.

Hierbij mijn 5 stappenplan om je rode draad te vinden en je CHI ambitie te formuleren en regelmatig te updaten:

Schrijf je persoonlijke ambitie op

Neem daar de tijd voor. Als je het eerder hebt geformuleerd in je iSeekMe profiel open je de app en check deze nogmaals. In trainingen en in onze app ervaar ik dat veel mensen dit lastig vinden. Wanneer ik doorvraag is mijn conclusie vaak dat mensen bang zijn voor afwijzing of falen. Wat ik regelmatig hoor is: “Wat als mijn ambitie niet uit komt? En wat als men mijn ambitie wordt afgekeurd of als bedreigend wordt ervaren?”

Feel the fear and do it anyway! Of app me als ‘the fear’ te overweldigend is op dit moment.

Deel je persoonlijke ambitie

Deel je persoonlijke ambitie met een aantal familieleden en vrienden en vraag om een eerste reactie.  Stel hen vervolgens een verdiepingsvraag zoals bijvoorbeeld: “Als jij mijn persoonlijke ambitie leest, wat voor stappen zou jij vandaag ondernemen om deze ambitie te realiseren?“ Het is leuk om hier met elkaar over van gedachten te wisselen. “Hó wacht even”, hoor ik je denken. “Dit voelt niet comfortabel om dit zo even te doen met vrienden en familie!” Herken je dat? Ik kan je zeggen dat dit ‘taboe’ onterecht is. Je hebt anderen nodig om jezelf te ontdekken en andere mensen vinden het leuk om te helpen. Alleen zijn we bang om onze dromen en wensen bloot te stellen aan anderen. Ik geloof geloof en heb de ervaring dat het opensource maken van mijn ambitie enorm helpt om het te realiseren.

Een CHI ambitie als rode draad

De stappen 1 en 2 zijn nodig om alles wat jij in je hoofd hebt te kunnen dumpen/uiten. Een CHI persoonlijke ambitie is de rode draad van alles wat je tot nu toe hebt gedaan of ervaren hebt in je leven. Naar mijn idee heb je de keus om deze ervaringen te beschouwen als leermomenten ter voorbereiding op je te vervullen ambitie. Of je vader rijk was of een dronkaard heeft jou op een bepaalde manier gevormd en je met bepaalde onderwerpen geconfronteerd. Of dat jij je ouders helemaal niet hebt gekend (omdat je bijvoorbeeld in een pleeggezin bent opgegroeid) heeft de consequentie gehad dat je geconfronteerd bent met een maatschappelijk thema als adoptie en heeft je dat weer op een bepaalde manier gevormd.

Om een persoonlijk voorbeeld te geven: Ik ben geboren en getogen op Curaçao. Passievol leven is voor mijn een belangrijk onderwerp. Mijn ouders hebben mij heel vrij opgevoed en veel verantwoordelijkheid gegeven. Die vrijheid is een belangrijke drijfveer voor mij om te ondernemen. Dit is de positieve kant. Voor jou zou een drijfveer juist het gebrek aan vrijheid kunnen zijn. Uit positieve en negatieve ervaringen kan je een leermoment halen en dit toevoegen aan je ‘rode draad’. Mijn ervaring is dat je, door op deze manier te kijken naar je verleden, ook anders kunt gaan kijken naar het heden en toekomst.

 1. Wat heb je meegekregen van je opvoeding thuis? Wat vonden je opvoeders belangrijk?
 2. Wat zijn thema’s in onze samenleving die jou echt raken?
 3. Wie heeft jou enorm geïnspireerd en waarom?
 4. Welke kansen zie je nu?
 5. Wat is jouw grootste frustratie?
 6. Is er een relatie tussen jouw frustratie en een maatschappelijk thema?
 7. Wat kan je heel goed?
 8. Wat zou je willen leren?
 9. Wat is de kern van je studie of opleiding? Wat heeft het jou gebracht?
 10. Wat zit in jouw DNA, m.a.w heb je meegekregen van je ouders of je grootouders?

Update je ambitie

Nu kun je een tweede versie van jouw persoonlijke ambitie formuleren met iets meer diepgang. Vraag een vriend, mentor, collega, partner of familielid samen met jou te puzzelen met de antwoorden uit vraag 3. Formuleer hiermee een nieuwe versie van jouw ambitie die meer CHI (Concreet Haalbaar en Inspirerend) is.

Het onderhouden van je ambitie

Mijn visie is dat jouw persoonlijke ambitie iets is dat continu in ontwikkeling is. Je kan het vergelijken met de software op jouw telefoon. Continu zijn er nieuwe inzichten. Daarom worden er non-stop nieuwe versies gemaakt die beter en of sneller werken. Zo werkt het ook met ambities. Het moet concreet haalbaar en inspirerend zijn. Geen grote dromen die dromen blijven. Bij het nastreven van je ambitie maak je mooie dingen mee, maar ook teleurstellingen. Mensen komen in jouw leven om je te inspireren en te irriteren. Je leert en groeit en je maakt steeds weer een nieuwe versie van je ambitie.
Ik wens je veel succes met vinden en het doorontwikkelen van je CHI ambitie. Als je vragen of opmerkingen hebt dan kun je me direct mailen op steven@iseekme.com. Veel beter is om mij uit te nodigen om jouw mentor te zijn in iSeekMe

In de tabel hieronder vind je enkele voorbeelden van sterke, effectieve CHI ambities in de rechterkolom en minder effectieve CHI ambities aan de linkerkant. Het zijn ambities die wij in de praktijk zien. De meeste mensen formuleren hun ambitie zoals in de linkerkolom. Uit een onderzoek die we samen met Hogeschool Leiden faculteit toegepaste psychologie hebben gedaan blijkt dat mensen met een ambitie die meer overkomt met de rechterkolom als productiever worden ervaren door hun manager.

In de rechterkolom vind je enkele voorbeelden van sterke, effectieve CHI ambities en minder effectieve CHI ambities aan de linkerkant. Het zijn ambities die wij in de praktijk zien. De meeste mensen formuleren hun ambitie zoals in de linkerkolom. Uit een onderzoek die we samen met Hogeschool Leiden faculteit toegepaste psychologie hebben gedaan blijkt dat mensen met een ambitie die meer overkomt met de rechterkolom als productiever worden ervaren door hun manager.

Nog niet CHI, goed voor een eerste versie. Durf dieper te graven. Wel CHI ambitie, een mooie tweede versie. Ook deze versies kunnen en moeten verder geüpdate worden. Het is een continu proces.
Ik wil meer evenwicht tussen werk en privé Ik neem (te)veel werk over van mijn collega’s. Ik wil werken aan mijn assertiviteit zodat ik op een vriendelijke manier leer “nee” te zeggen waardoor ik mijn werkdruk kan verlagen. Ik wil in 2018 twee keer per week de kinderen uit school halen.
Ik wil biologie gaan studeren Natuur en respect voor het milieu was belangrijk in mijn opvoeding. Ik voel me gelukkig en blij als ik met dieren om ga. Mijn generatie moet een enorme stap maken in beter in evenwicht leven met de natuur. Ik wil hier een bijdrage in leveren.
Ik wil manager worden Ik ben inhoudelijk goed in mijn vak. Echter merk ik dat ik meer energie uit mijn werk haal als ik mensen coach. Ik trek nu twee jaar uit om te investeren in het ontwikkelen van mijn leiderschapskwaliteiten. Per 1-2-2018 ga ik starten met een coach traject.
Ik wil later veel geld verdienen Ik wil graag voor mijn 45ste financieel onafhankelijk zijn. De vrijheid en aan de andere kant de risico’s van ondernemerschap passen heel goed bij hoe ik altijd heb geleefd. Ik ben in hart en nieren een sportman. Doelen stellen en doorzetten is mijn tweede natuur. Nu de markt aantrekt zie ik een kans om mijn eigen bedrijf te beginnen in de telecommarkt. In het eerste kwartaal van 2018 wil ik twee intentieverklaringen van potentiële klanten hebben.

Geen Resultaten Gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

Met iSeekMe hebben wij een platform gecreëerd waar wij dit proces faciliteren voor nieuwsgierige mensen die – net als wij bij iSeekMe – de wereld iets mooier willen maken. We gebruiken de kracht van social media om mensen op een veilige manier te helpen hun ambitie te vinden en het regelmatig updaten van ambities met een zeer gevarieerd netwerk van mentoren. Ga naar de Apple Store (iPhones) of Google Play (Android), download de APP en maak een gratis account aan. Find your mentors, be a mentor.