Ik wist waarvoor ik het deed

Oud wereldkampioen kickboxen Ramzi Tamaditi (41), mental coach, ondernemer, vader en echtgenoot, deelt met ons zijn visie en ervaring voor het ontwikkelen van topsportmentaliteit. Zijn ouders zijn zijn mentoren.

Interview: Steven de Lira | Tekst: Giorgia Cardillo | Eindredactie: Rob Mulder

Het life changing moment van Ramzi Tamaditi. De keuze voor een professionele kickboks carrière was een life changing moment voor Ramzi. Zoals zo vaak werd die keuze gemaakt na een aantal impactvolle gebeurtenissen. Zo werd zijn toenmalige job als intercedent gevoelsmatig uitgekleed door mentortaken uit zijn functie te halen. In die periode kreeg zijn vader van de arts te horen dat hij nog maar een paar maanden te leven had; er was kanker geconstateerd. Met een gedecideerde blik zegt zijn vader op dat moment tegen hem:

“wie denkt hij dat hij is, god of zo..?”

In zijn jongere jaren was Ramzi puur voor de lol aan het kickboksen, toch verloor hij geen wedstrijd. Het niet naar zijn zin hebben op zijn werk en de confrontatie met de betrekkelijkheid van het leven doet hem besluiten om professioneel te gaan kickboksen. Met een mindset van niet opgeven heeft zijn vader zijn leven, ten opzichte van de medische verwachting, aanzienlijk gerekt. Dat heeft hem doen inzien hoe krachtig onze mind is.

Na het overlijden van zijn vader neemt de zorg voor zijn moeder toe. Ramzi’s vader gaf hem vlak voor het overlijden de opdracht om voor zijn moeder te zorgen. “.. de last van de zorg voor je moeder ligt nu op jouw schouders..””De realisatie kwam dat ik moest stoppen met feesten, gek doen en een man moest worden. Daarom maakte ik toen de keuze om professioneel kickbokser te worden.”

Het gaat erom waarvoor je het doet én wil doen
“Hard trainen en een strak regime is niet alles. Voordat ik de ring in ging dacht ik vaak eerst aan mijn vader en dan aan mijn moeder. Dat maakte dat ik naar dat gevoel toe kon, dat ik die vechtersmentaliteit naar voren kon laten komen. Ik werd ontspannen en gefocust. Ik kreeg een survivalinstinct. Ik wist waarvoor ik het deed. Mijn moeder! In onze Marokkaanse cultuur is de moeder heilig. Een moeder is alles. Ze heeft je op de wereld gezet, alles voor je gedaan. Als je moeder achter je staat, kun je de hele wereld aan, toch?! Als ik het voor mijn moeder doe, dan doe ik het voor 1000%.”

“Als je dieper kan gaan dan de rest, dan kom je er wel. Maar 2% kan zo diep gaan.  De rest blijft hangen in hun comfort zone. Winners mindset gaat over hoe graag je het wilt. Iedereen wil kampioen of succesvol worden. Het verschil zit in hoe diep je kan gaan om een doel te bereiken als het echt pijn doet. Je moet jezelf challengen. Een goeie trainer of mentor helpt jou één te worden met de pijn die jouw drijft, met de levenswijsheid die ze gaandeweg hebben opgedaan. Dat zijn de trainers die je weten te pushen door je pijngrens heen.”

Wereldkampioen worden is niet gratis, wat is de prijs die je hebt moeten betalen?
“Fysiek heb ik bijna alles in mijn lichaam gebroken. Maar ik was technisch een slimme vechter en wist daardoor veel klappen te ontlopen. Daarom heb ik nu geen kromme neus, haha. Nee, ik heb vooral veel gewonnen. Mentaal ben ik heel sterk geworden. Kan veel situaties aan. Mijn trainer zag dat in mij. Hij was een soort vaderfiguur. Hij vond dat ik altijd veel nadacht. Hij noemde mij koppiekoppie. Daar dank ik mijn naam – Le Professeur – aan.”

Tegenwoordig heb je je eigen sportschool en ben je succesvol. Wie zijn nu jouw mentoren?
“Mijn kinderen. Weet je waarom? Omdat ik zo hard heb gewerkt, dat ik blind ben geworden voor wat ik al heb. Maar zij leren mij stil te staan bij wat ik heb bereikt en ook daarvan te genieten.
Wat ik nog wil doen en wat mijn ambitie is? Positiviteit aan anderen geven. Aan jongeren en ouderen bijvoorbeeld. Ik wil dat iedereen anderen kunnen gaan helpen. Daardoor kun je meer bereiken. Tijd is schaars en de tijd die ik in anderen kan stoppen is ook beperkt. Maar als ik anderen help, kunnen die dat weer doorgeven.”

Wat is een tip aan de jongere versie van jezelf?
“Begin jong. Ik was een laatbloeier, maar als ik eerder was begonnen had ik meer kunnen bereiken.
Doe verder wat je leuk vindt en focus je daarop, dan kun je echt goed worden. En tot slot… Wat ik echt heb geleerd is dat als je een klap krijgt, je die moet leren accepteren. Want als je je druk gaat maken en om je heen gaat slaan, krijg je alleen maar meer klappen. Dus leer incasseren en accepteren en dan ontstaat vanzelf een opening om terug te slaan.”

Hoe je roots je hebben gevormd

Hoe je roots je hebben gevormd

Voor mijn boek ‘Everyone is a mentor’ heb ik jaren geïnvesteerd om beter te leren doorvoelen wat de invloed van mijn opvoeding en het geboren worden op Curaçao is op mijn gedrag en mijn meerwaarde is voor anderen.

boekpresentatie Curaçao

boekpresentatie Curaçao

Ik ben supertrots dat ik mijn boek Everyone is a mentor nu ook kan lanceren op mijn geboorteeiland, Curaçao!

The power of creation

The power of creation

The power of creation Tijdens Rotterdam Street Culture Week kun je van 3 t/m 11 september, met een...