Hoe je door het vinden van jouw purpose een duurzame wereld creëert

De wereld staat voor grote uitdagingen en steeds meer mensen zijn op zoek naar manieren om een bijdrage te kunnen leveren aan een duurzamer en gelijkwaardige manier van leven. Het vinden en leven van jouw purpose is hierbij een cruciale eerste stap.

Waarom je met jouw purpose de wereld kunt verbeteren?

Jouw purpose geeft betekenis aan je leven én draagt ​​tegelijkertijd bij aan een betere wereld. Een cliché, maar die betere wereld begint ook gewoon bij jezelf.

Laten we er nog wat dieper op ingaan. Je hebt de term ‘Ikigai’ vast wel eens gehoord, het is een Japans concept dat ook in de Westerse wereld aan populariteit wint. Ikigai draait om het vinden van je purpose, jouw ‘why’. Kortom de reden waarom jij uit je bed komt. Het is de sweet spot van; je passie, je talenten, waardering en wat de wereld nodig heeft. Voor velen draait Ikigai daarom om de harmonie en duurzaamheid van het leven.

‘Waar jouw talenten en de behoefte van de wereld elkaar kruisen ligt je roeping’
Aristoteles (Griekse filosoof)

Je purpose helpt je verbinding te maken met iets dat groter is dan jezelf

Onderzoek toont aan dat een connectie met iets groters dan onszelf ons gelukkiger en gezonder maakt. Het leveren van een wezenlijke bijdrage aan het grotere geheel is één van de belangrijkste condities voor een zinvol leven.

Dat we daar als samenleving te weinig aandacht voor hebben wordt pijnlijk duidelijk als we zien dat één op de vijf jongeren ‘psychisch ongezond’ is (cijfers CBS). En dat is een groot probleem, want hoe kunnen wij van die jongeren (gen Z) verwachten dat ze de wereldwijde uitdagingen aangaan als ze zelf worstelen met hun mentale gezondheid? Zoveel energie, talent en geld gaat verloren doordat we dit niet de allerhoogste prioriteit geven!

Wanneer je wordt gedreven door je purpose, lijken tegenslagen en teleurstellingen niet zo ontmoedigend. In feite vertrouw je erop dat je alles wat je op je weg tegenkomt gemakkelijk kunt overwinnen.

‘Hij die een waarom heeft, kan elk hoe verdragen.’
Psychiater en Holocaustoverlevende Dr. Viktor Frankl

Hoe kan het anders?

Als je jouw purpose kent, kan je niet anders dan deze bewuster te leven en word je deel van de verandering die je in de wereld wil zien.

In de huidige maatschappij ligt er teveel focus op cognitieve ontwikkeling en er is een misplaatst vertrouwen dat techniek ons wel zal redden. Wat ons evolutionair gevormd heeft, is ons vermogen om samen te werken, ervaringen te delen en door in verbinden met elkaar en met onze omgeving (natuur) te leven. Dit is waarom we als samenleving meer moeten investeren in de sociaal emotionele ontwikkeling van onze jongeren.

We hebben de interactie met andere mensen nodig om antwoorden te vinden op vragen als; Wie ben ik? Wat zijn mijn talenten? Wat wil ik oplossen in de wereld? Met wie? En voor wie?

Het vinden van onze purpose is dus voornamelijk een sociaal proces. Omdat dit een (sociaal) proces is kunnen we het schaalbaar en betaalbaar maken voor iedereen. Technologie kan ons wel helpen dit snel en buiten de bestaande (school)systemen om te organiseren.

Wat is jouw purpose?

Het kennen van jouw purpose geeft een extra dimensie aan jouw leven en het leven van anderen. Als je nu diep in je hart kijkt, wat raakt jou dan in de wereld of je omgeving? Wat maakt jou boos of verdrietig? Het kan een eerste richting zijn naar jouw purpose (voor zover je die niet al kent). Wil je het met ons delen in de comments?

Laat je ook nog even inspireren door Rabbi Jonathan Sacks over het vinden van jouw purpose.