Generatie Z aan zet

Vandaag gewoon even een postje over een event waar ik was deze week. Over generatie Z (geboren tussen 1995 en 2010) en hun belevingswereld.
Ik ben uit 1977, een Xennial, iemand met een analoge kindertijd, maar een digitaal volwassen leven.

Ik weet nog hoe het is om een huistelefoon en geen WIFI te hebben. Gen Z kent geen wereld zonder smartphones en zijn echte digital natives. Ze staan dus best ver van me af, zo’n 17 jaar om precies te zijn 😀. En omdat we als iSeekMe graag willen weten wat deze generatie beweegt wil ik die afstand verkleinen. Al was het maar zodat ze geen ‘u’ meer tegen mij zeggen.

Mijn 3 belangrijkste inzichten

 1. Ouders hebben een grote invloed op de keuzes van hun kinderen. En die keuze gaat ook nog vaak richting ‘veilige’ werkgevers, zoals Het Rijk en Shell (zie top-10). Die laatste verbaasde mij omdat zo’n merk nu niet direct bekend staat om hun duurzaamheid. Een andere reden die werd gegeven was dat deze merken hun employer branding beter op orde hebben. Beter dan start- en scale-ups in elk geval.
 2. Gen Z is opgegroeid met mondiale thema’s over o.a. diversiteit, klimaat en mensenrechten. Het willen verbeteren van de wereld en iets doen wat betekenis heeft, zijn waardevol voor deze generatie. Ze zoeken afwisseling qua werk en werkplek, maar ook: financiële stabiliteit. Dat verklaart de top-10 meest favoriete werkgevers ook deels. Transparantie en authenticiteit is ook een belangrijke waarde; be real.
 3. Tot slot, een mooie bevestiging voor ons als iSeekMe van onze missie. Gen Z hecht namelijk aan mentorship. Natuurlijk willen ze de vrijheid over waar en wanneer ze werken, maar een ‘coach vanaf de eerste werkdag’ is één van de belangrijkste redenen om voor een werkgever te kiezen. Jezelf continu blijven ontwikkelen is voor deze generatie een no-brainer. Laten wij ‘oudjes’ daar een voorbeeld aan nemen door hen ook als mentor te zien (reverse mentoring). Het houdt ons jong van geest.

Conclusie

Ik ben wel positief gestemd over de ‘Jeugd van tegenwoordig’. Het zijn optimisten, ze zijn open-minded, hebben een brede kijk op de werk-leven balans, waar tijd moet zijn voor zelfontplooiing en het werk maatschappelijk relevant moet zijn.

Rob Mulder

p.s. als je bij De Jeugd Van Tegenwoordig aan ‘Watskeburt’ denkt ben je zeker geen Gen Z.

De top-10 meest favoriete werkgevers

Onderzoek van Intelligence Group onder 16.000 30-minners (Q2-2021 tot en met Q1-2022).

 • Het Rijk
 • Politie
 • ING
 • Shell
 • KLM
 • Rabobank
 • Belastingdienst
 • ASML
 • Google
 • GGZ

Geen Resultaten Gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

Met iSeekMe hebben wij een platform gecreëerd waar wij dit proces faciliteren voor nieuwsgierige mensen die – net als wij bij iSeekMe – de wereld iets mooier willen maken. We gebruiken de kracht van social media om mensen op een veilige manier te helpen hun ambitie te vinden en het regelmatig updaten van ambities met een zeer gevarieerd netwerk van mentoren. Ga naar de Apple Store (iPhones) of Google Play (Android), download de APP en maak een gratis account aan. Find your mentors, be a mentor.