Gelukkig succesvol

Als ik (nog) harder werk, word ik succesvol en als ik succesvol ben dan word ik gelukkiger. Het klinkt misschien logisch, en ik ben ook zeker niet tegen hard werken, maar de redenatie klopt naar mijn idee niet. Sterker nog, als geluk zich aan ‘de andere kant’ van succes bevindt, kom je er nooit. Het probleem is namelijk dat het in ons brein andersom werkt.

Formule omdraaien

Als ik me gelukkig voel, ‘stijgt’ mijn intelligentie, mijn creativiteit neemt toe en ik voel me energieker. Dus moeten we de ‘formule’ voor succes en geluk omdraaien. Een voorbeeld: ‘als ik mijn doelstelling (whatever prestatie) heb behaald word ik gelukkiger’, wordt ‘doordat ik mij gelukkiger voel, presteer ik beter en behaal ik mijn doelstelling’.

Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want negativiteit is overal om ons heen. De actualiteiten gaan toch vooral over oorlog, crisis, natuurrampen etc. Gevolg is dat er, althans bij mij, een beeld ontstaat dat dit dus de verhouding is tussen positief en negatief in de wereld. Maar is dat ook zo?

Met andere ogen

Ons reptielenbrein is zo geprogrammeerd dat we eerder zien wat er mis is, dan wat er goed gaat. Hartstikke handig als overlevingsmechanisme, we zien namelijk snel potentiële gevaren en het helpt ons innoveren (om niet nog eens in die gevaarlijke situatie terecht te komen). Maar het weerhoudt ons er ook van om eens wat meer stil te staan bij wat er goed is gegaan. We zouden gelukkiger zijn als we dat wel zouden doen.

De manier waarmee ons brein de wereld beschouwd vormt ons. Maar wat als we ons brein kunnen leren met andere ogen, dus positiever, naar de wereld te kijken? Dan verander ik mijn realiteit; word ik een gelukkiger mens en daardoor succesvoller.

Ik ben alvast begonnen, het wordt vandaag namelijk een mooie dag.

Rob

Cijfers:

Uit onderzoek blijkt dat slechts 10% van je lange-termijn-geluk valt af te leiden uit informatie uit je externe wereld. 90% van je lange-termijn-geluk hangt niet af van je externe wereld, maar van de manier waarop je brein die wereld verwerkt.

75% van succes op je werk, hangt af van je optimisme, sociale interactie en je vermogen om stress niet te zien als bedreiging, maar als uitdaging. Slechts 25% van jouw IQ.