Dromen en ambities blijven vaak thuis, jouw hartsverlangen gaat mee op vakantie

Dromen zijn meestal te vaag en te groot om in een koffer te proppen. En van planning en (tijds-)druk om dromen realiteit te laten worden is vaak geen enkele sprake. Dus het is ook niet erg als je dromen een paar weekjes thuis blijven.

Fotocredit Danila Hamsterman 

Een ambitie is meestal concreet. Ambities zijn maar al te vaak vastgesteld met een directe of indirecte druk van buiten. Met name je ouders, werkgever of investeerders hebben bepaalde verwachtingen van je. Je moet zo hard aan die ambitie(s) werken om verwachtingen van anderen voor jezelf waar te maken dat je dat tijdens vakanties wil laten voor wat het is. Dus daarom is de kans groot dat je ambities thuis wilt laten. Even afstand nemen van dat gezeik. Helaas gaat een ambitie meestal toch de eerste week mee op vakantie. Met een beetje geluk kun je het binnen een paar dagen loslaten, maar als jouw ambitie aan je blijft trekken en je kunt het niet loslaten dan is dit een signaal die je serieus moet nemen. Routine and pressure kills creativity.

Een hartsverlangen daarentegen neem je maar al te graag mee op vakantie. Je hebt vaak niet eens een keus. Het gaat gewoon mee. Tijdens je vakantie gaat het gewoon op pad. Op zoek naar inspiratie en op zoek naar andere mensen voor een stevig robbertje soul sex. Het buiten je normale routines stappen is een enorme stimulans voor je hartsverlangen.

 

Mensen met een hartsverlangen genieten meer van hun vakantie

Waarom? Laat mij deze stelling toelichten. Een vakantie is bij uitstek een plek waar wij onze routines los laten. De meeste mensen schakelen over op de ‘vakantie-modus’. We doen minder op de automatische piloot en dat stimuleert onze creativiteit. Je leeft meer in het moment en maakt nieuwe verbindingen in je hoofd. Er zijn ook mensen die in ‘consumptie-modus’ op vakantie gaan en op hun vakantiebestemming zoveel mogelijk vasthouden aan gewoontes en routines die ze in Nederland gewend zijn.

Creativiteit en dus soul sex gaat gepaard met leren. Wie leert wordt toekomstbestendiger en daarmee hoopvoller. Hoop doet leven. Het geeft levensvreugde en maakt ons zowel privé als zakelijk aantrekkelijker.

Er bestaat geen quick fix om nog even snel voordat je op vakantie gaat je hartsverlangen te vinden en te doorvoelen. Het is een proces dat soms jaren kan duren. Dit is de eerlijke waarheid. Geen workshop, retraite of programma biedt de oplossing. Het kunnen wel waardevolle stappen zijn in jouw zoektocht. Hartsverlangens zijn ooit begonnen als ambities. Door veel interacties, teleurstellingen, inspiraties, loslaten, oppoetsen en mini succesjes groeien ambities uit tot hartsverlangens. Daar zijn tijd, reiservaringen en avonturen voor nodig. En een beetje lef. En geduld. Jouw hartsverlangen herken je onder andere doordat het jouw enorm stimuleert om nieuwe dingen te leren.

Geen quick fix voor het vinden van hartsverlangens. Kak. Dus het enige wat je deze zomer nog kunt doen is constateren met welke van de drie jij je koffer aan het inpakken bent. Deze bewustwording is al 50% van het werk. Als jij deze keer nog op vakantie gaat zonder je hartsverlangen kun je direct na je zomervakantie starten met je zoektocht. Wellicht heb je volgend jaar een beter reismaatje mee.

Het vinden van je hartsverlangen is voornamelijk een sociaal proces. Het begint onder anderen met afscheid nemen van mensen en situaties die je niet voeden. Als je veel stress en weinig inspiraties ervaart dan ben je niet op de goede weg.

Ik heb een super toffe tip of een ‘must do’ voor je. Schrijf verschillende versies van jouw ambitie of hartsverlangen op. En als je nog geen hartsverlangen hebt zal dit je helpen op je zoektocht. Een ambitie kan immers uitgroeien tot een hartsverlangen! Ga experimenteren met dingen die jou blij maken. Pas vervolgens je ambitie iedere keer aan door bewust te reflecteren na het experimenteren. Repeat. Dus schrijf op, experimenteer, lees terug, scherp aan en blijf deze cirkel herhalen.

 

Experimenteren is vaak nieuwe dingen doen met nieuwe mensen

Oeps. Ja nieuwe mensen, want met de huidige groep mensen om je heen had je allang je hartsverlangen gevonden. In mijn wereld heten die mensen mentoren. Mensen komen in jouw leven om je levenslessen te geven. Er komt een moment dat die levenslessen jou in contact brengen met jouw hartsverlangen oftewel ‘purpose’.

 

Doorgrond het proces en leer het te beheersen

Wil je het proces van het vinden van je hartsverlangen beter leren managen? En meer genieten van soul sex along the way? Overweeg mijn boek ‘Everyone is a mentor‘ mee te nemen op je vakantie.

 

Bestel het hier

Everyone is a mentor

 

Steven de Lira (Curaçao, 1973) ingenieur, founder van iseekme platform, hij helpt mensen en organisaties keuzes te maken om futurefit te worden en te blijven. Steven is echte mengelmoes, door zijn genen, opvoeding, studie Technische bedrijfskunde en brede interesses. Steven kan als geen ander bruggen slaan tussen verschillende werelden waar anderen uitdagingen of onmogelijkheden zien. Met de methode social deep learning die hij heeft ontwikkeld, slaat hij brug tussen de in zijn ogen niet concrete wereld van sociaal-emotionele ontwikkeling en datagedreven besluitvorming.

 

Geen Resultaten Gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.