7 Minutes mentorship a day keeps the psychologist away

Technologiebedrijven bepalen in steeds hogere mate hoe wij met elkaar interacteren en nu is er een generatie Z (Gen Z) die heel anders naar de wereld kijkt en op een hele andere manier leert en organiseert dan de oudere generaties.

Trends onder jongeren

Recentelijk heeft Vice een rapport gepubliceerd waarin zij trends onder jongeren in kaart hebben gebracht. Belangrijke inzichten uit dat rapport;

  • Gen Z is continu aan het exploreren en streeft minder naar perfectie.
  • Ze nemen ook afscheid van het traditionele beeld van succes en carrière.
  • Ze gunnen zichzelf de ruimte om zichzelf steeds weer opnieuw uit te vinden, en doen dat steeds sneller.
  • Ze zijn wars van hokjesdenken en
  • Persoonlijke ontwikkeling is even normaal geworden als bijvoorbeeld naar de sportschool gaan.

Als we terugkijken zien we dat deze trends zich langzaam doorvertalen naar de oudere generaties. Zie het gebruik van social media. Jongeren pakken het als eerste op en andere generaties volgen. Zie als voorbeeld hoe anders wij nu met zijn allen muziek consumeren ten opzichte van vroeger.

De keerzijde hiervan is een enorm gevoel van keuzestress, leegte en onzekerheid. Het aantal jongeren met mentale issues neemt enorm toe. De wachtlijsten bij hulpverlenende organisaties zijn enorm. Specialistische hulp is nodig, maar ik denk dat mentorschap door ervaringsdeskundigen 80% procent van de behoefte kan invullen. Zeker als we vroegtijdig beginnen.

We kunnen gebruik maken van de kracht en impact van social media om mentorschap te updaten en om sociaal emotionele ontwikkeling schaalbaar en betaalbaar te maken voor iedereen. Ik vind mentorschap niet een ‘nice 2 have’ maar een ‘must have’. Elkaar helpen is één van de meest betekenisvolle en bevredigende dingen die we kunnen doen.

Wil je mentor zijn?

“Ja, maar ik heb het nu veel te druk” is iets dat we vaak horen. Mentorschap heeft momenteel voornamelijk de vorm dat een mentor en mentee met een bepaalde regelmaat samen zitten. Zo’n gesprek inclusief reistijd en voorbereiding zien mensen als een grote investering. Ik ben ervan overtuigd en heb de ervaring dat mentorschap met een kleinere tijdsinvestering kan. Ik noem dit ‘7 Minute mentoring’. Mentoring met korte berichten zoals we dit nu hebben op social media. Inspiratie kan zo klein zijn als een post of een reactie op een post.

Mentorschap heeft een corporate imago

Het zijn de grote bedrijven die de kracht van mentorschap inzien en daar een programma voor opzetten. Mentorschap wordt vooralsnog ingezet voor carrière vraagstukken maar het is een te mooi instrument om het alleen hiervoor in te zetten. Laten we het breder gaan inzetten en voor een grotere groep mensen en voor allerlei levensvragen en toepassen voor onze sociaal emotionele ontwikkeling. Zo heb ik bijvoorbeeld ook een mentor gemist na mijn scheiding die mij kon ondersteunen tijdens de emotionele rollercoaster die volgde. En van studenten en scholieren horen wij dat zij het inzicht missen wat de effecten van hun keuzes zijn op hun leven. De impact op je financiën. De impact van de cultuur waarin je werkt op je leven. Je hebt de interactie met andere mensen nodig om te ontdekken wie je bent en hoe je van waarde bent voor anderen. Lees hier mijn visie op sociale deep learning: Met een mentor kan je sneller jouw mindset updaten.

Simone Weil zei ooit ‘Aandacht is de zeldzaamste en puurste vorm van gulheid’.

Dat klopt. En is het dan niet zonde dat we een waardevol moment gaan versnipperen met een concept als ‘7 Minute mentoring’? Gaat er dan geen kwaliteit verloren? Dat zijn terechte vragen, maar kun je de kwaliteit van aandacht meten met tijd? . In plaats van van een intensief gesprek eens in de zoveel tijd met één mentor gaan we naar een heel netwerk van mentoren waarmee je je snel real-time verbindt om te leren. Exact op het moment wanneer het nodig is. Er is altijd wel een mentor op het juiste moment online. Een tweede voordeel van een netwerk van mentoren ten opzichte van een 1 op 1 relatie met een mentor is dat je meerdere perspectieven krijgt aangeboden op een situatie. Dit is een enorme verrijking. Zie ook Harvard artikel ‘Why You Need Multiple Mentors

Gemiddeld spenderen we 90 minuten per dag op social media. Als we hiervan maar 7 minuten zouden benutten om iemand te mentoren,  maakt dit al een groot verschil. In 7 minuten kun je ongeveer 240 woorden typen. En tegelijkertijd kom je zelf in deze 7 minuten ook tot waardevolle inzichten. To mentor is to learn twice! Deze manier van mentorschap past in een moderne wereld.

Spreekt het concept van 7 minute mentoring jou aan en wil je je eigen persoonlijke ontwikkeling versnellen? Ga naar de Apple Store (iPhones) of Google Play (Android), download de APP en maak een gratis account aan.