Mensen met een divers mentoren netwerk maken betere keuzes

Deze mensen updaten continu hun mindset. Ze experimenteren proactief, toetsen hun aannames en leren bewuster van de interacties met anderen. Af en toe zijn er in het leven grote beslissingen te nemen. Het kiezen van een studie, een volgende stap in je carrière of het beëindigen van een relatie zijn daar voorbeelden van. Hoe lang denk jij dat mensen hier gemiddeld over doen? Een paar maanden, een jaar of nog langer?

Ik heb veel mensen mogen helpen en interviewen over de ontwikkeling van hun carrière. Een aantal van die interviews kun je lezen op iSeekMe. Uit deze interviews blijkt onder meer dat van het moment dat je voelt dat het tijd wordt voor iets anders tot het daadwerkelijk overstappen naar een nieuwe plek gemiddeld 2 jaar in beslag neemt. Wat ook blijkt is dat ALLE geïnterviewden met veel mensen van gedachten hebben gewisseld voordat ze een sterk gevoel van richting kregen. In iSeekMe taal kun je zeggen dat ze veel mentoren hebben.

Afgelopen periode heb ik wat sessies mogen volgen bij Startupbootcamp. Zijn adviseren bedrijven als ons The lean startup methode. Dit proces bestaat uit 2 fases. De onderzoeksfase en executiefase. Startups zitten gemiddeld 2 jaar in de onderzoeksfase. Het duurt gemiddeld ruim twee jaar om de juiste product market fit te krijgen. Dit proces van zoeken en vinden gaat nooit zoals verwacht.

Zo hoop je dat het gaat!

 

Zo gaat het meestal.

Grote kans dat jij ook wel weet dat jouw pad niet gladjes gaat verlopen. Toch hoop je stiekem van wel.

Dit is niet anders voor mijn compagnon Rob en ik. We zitten meer dan 10 jaar in de Techwereld. Wij weten inmiddels dat het zelden tot nooit in een rechte lijn gaat. Toch hadden wij stiekem de hoop dat onze droom en missie met iSeekMe in een mega strakke en sterke lijn zou verlopen. Daarom was het ook zo fijn dat we laatst samen in sessie zaten met andere sociale ondernemers. Zij hadden soortgelijke ervaringen. Ook zij ervaren dat een het langdurend traject is waar je onderweg vele teleurstellingen moet incasseren. Soms voelt het zelfs als te veel. We weten met onze logische boerenverstand dat dit erbij hoort maar toch voelt het anders.

Het was zo fijn om de verhalen van andere ondernemers te horen omdat verhalen van andere mensen zorgen ervoor dat ‘weten’ kan dalen naar ‘voelen’. Mensen handelen niet naar wat wij weten, maar vaak – en zeker als moeilijk wordt – op gevoel. Dus het is slim om mentoren in te zetten omdat je eerder gaat ontdekken en doorvoelen van wat jouw weg is.

Wees lief en wees geduldig maar ‘own the process’.

Naar mijn mening en ervaring is er geen toverstaf voor het vinden van wie je bent, wat je wilt oplossen in de wereld, met wie en voor wie. Dit is echt een sociaal continu proces dat tijd vergt en het gaat je hele leven door.

De afgelopen 10 jaar heb ik met heel veel jongeren mogen werken in verschillende hoedanigheden. Onder andere ook als werkgever en als stagebegeleider. Ik ben 4 jaar lang intensief betrokken geweest bij de traineeship van gemeente Den Haag. In het begin als onafhankelijke assessor. Ik mocht als onderdeel van het HR team helpen bepalen wie de meest kansrijke trainees waren. Later ben ik die geselecteerde trainees ook gaan trainen en coachen. Het proces om met zo’n getalenteerde en ook een zeer diverse groep te werken heeft mij veel gebracht. Het belangrijkste dat mij is bijgebleven is dat ik heel veel pijn en verdriet heb gezien bij bevoorrechte mensen.

Twee soorten pijn zie ik regelmatig terug:

 • ‘Ik weet niet wat ik wil’ en
 • ‘ik krijg geen eerlijke kans’.

Deze pijn komt volgens mij door een niet-realistische kijk op de wereld. Wij leven momenteel in een wereld die veel mogelijkheden biedt dan ooit tevoren. Mensen die nu tussen de 15 en 55 zijn hebben meer opties dan ooit. Aan de andere kant is de sociale druk (mede door social media) groter dan ooit. Als je een verkeerde keus maakt dan is dat snel bekend.

‘Het’ willen weten en daardoor ‘gelukkig’ willen zijn en je ‘beste leven’ willen leven is naar mijn ervaring praktisch onmogelijk. Er is maar een mini percentage van de wereldbevolking met zo’n groot talent en een sterke roeping dat ze dat vroeg doorvoelen. Het leven is voor de rest van de mensen een experiment. Zeker wanneer je kiest of voelt dat er iets groters is dat aan jou trekt, je zogenaamde purpose. Het beste wat je kan doen is kiezen om bewust te experimenteren. Hier volgen een paar tips om het experimenteren leuker, effectiever en efficiënter te maken:

 1. Everyone is a mentor.
  Dit is een levenshouding dat je kiest en vervolgens train jij jezelf in bewust reflecteren. ‘Hij of zijn wijst mij de weg met zijn gedrag’. Je oefent met in de ontmoetingen je gevoelens en gedrag te observeren en aansluiting te maken. ik snap dat dit nog beetje abstract is, lees mijn boek dit is maar een blog.
 2. Schrijf je ambitie op en update het regelmatig.
  Je ambitie is jouw eigen, persoonlijke softwarepakket. Zoals je weet veroudert software razendsnel omdat de technologie zich snel ontwikkelt en continu verandert. Dus regelmatig komen er nieuw updates uit om te blijven voldoen aan de nieuwste wensen en eisen. Als je mensen ziet als mentoren word je geraakt en daardoor verandert wat je wenst. Opschrijven en terugkijken helpt jou om sneller de rode draad van jouw ontwikkeling te ontdekken.
 3. Wees er bewust van dat je leven uit een verbindingsfase en creatie fase bestaat.
  Je moet eerst de verbinding met jezelf én met de juiste mensen maken voordat je volop kan genieten van de creatie fase met de juiste mensen. Geloof me wanneer ik zeg dat creëren – en dus soul sex hebben – met andere mensen een onuitputtelijke bron van energie en inspiratie is. Het is niet voor niets dat er zoveel artiesten nog lange tijd na hun pensioengerechtigde leeftijd blijven creëren. Goede artiesten en dus creatievelingen hebben vaak de prijs betaald om hun creatiekracht te mogen ontdekken. Die prijs is de eenzaamheid van het afscheid nemen van mensen en situaties die niet werken en verbinden met mensen en situaties die je voeden en dus waarmee je soul sex hebt.

Ik kan mij voorstellen dat experimenteren met jouw leven niet zo fijn aanvoelt als term.
In de wereld van softwareontwikkeling weten we al jaren dat je een project dat van tevoren van A tot Z is gepland en volgens dat strakke plan wordt uitgevoerd zal leiden tot een te duur product dat bijna niemand gebruikt of dat het leidt tot een product dat simpelweg niet meer voldoet aan de wensen en eisen van de eindgebruikers. Dus gestructureerd experimenteren heet in de professionele wereld van software ontwikkeling agile software development. Dit is in basis niks anders dan dat je begint met meest kleine versie mogelijk van jouw idee en je gaat dat toetsen bij een aantal gebruikers en zijn geven jouw feedback en je verwerkt hun feedback en wensen je gaaf vervolgens dat weer toetsen.

Voor jouw sociaal emotionele ontwikkeling dus het vinden van jouw purpose of ambitie zie het er zo uit.

Zo is het ook met jouw persoonlijke ontwikkeling. In de praktijk zie ik dat veel mensen het moeilijk vinden om hun ambitie te toetsen. De belangrijkste redenen zijn:

 • Ze willen dat hun ambitie helemaal klopt voordat ze het voorleggen aan een mentor
 • Ze weten het wel maar zijn bang voor de afkeuring of jaloezieën van anderen.
 • Ze hebben geen mentoren.
 • Ze zijn bang om te falen in de ogen van anderen.
 • Ze denken te groot en weten niet hoe klein te starten.
 • Ze hebben echt geen ambitie omdat ze van dag tot dag leven. Ambitie is voor ambitieuze mensen ik ben een tevreden mens.

Ik ben ervan overtuigd dat wij ons leven een stuk fijner kunnen maken door:

 1. Te durven zoeken en blijven zoeken. Wees nieuwsgierig.
  Als je altijd op zoek bent en nieuwsgierigheid als levenshouding hebt ben je dichterbij het echte geluk dan de meeste mensen. Realiseer je dat wij de eerste groep mensen zijn die zoveel keuze en zoveel luxe hebben, maar tegelijkertijd in glazen huizen wonen waar zo goed alles in de gaten wordt gehouden. En wanneer er dingen mis gaan is er vaak iets of iemand en vaak als het fout gaat tegen je wordt gebruikt.
 2. Samen met anderen te zoeken.
  Het wordt steeds belangrijker dat je met een gevarieerde groep mensen zoekt. Samen is sneller, leuker en heel wijs. Want je hebt input van anderen nodig om te creëren. In de tech startup wereld kijken investeerders heel sterk naar de kwaliteit en de diversiteit van jouw team. Wanneer je besluit om jouw ambitie ‘open source’ te maken kan het zomaar gebeuren dat jouw mentoren ook jouw toekomstige teamleden worden. Je leert elkaar in een vroeg stadium al beter kennen.
 3. Verantwoordelijkheid te nemen voor het sociale proces.
  En vertrouw op dat proces. Het kan en zal jaren duren om je purpose te vinden. Het beste wat je kunt doen is tijdig op een bewuste manier beginnen aan dat proces en het te doorlopen met een zo divers mogelijk mentoren netwerk.

Wil je weten hoe je ‘agile’ aan jouw ‘development’ kan beginnen met ontwikkelen van jouw eigen purpose of ambitie? Lees dan ook deze blog, ‘Het mooiste cadeau wat jij jezelf kan geven‘. En bestel mijn boek als je veel meer te weten wilt komen over ‘social deep learning’.

Geen Resultaten Gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

Met iSeekMe hebben wij een platform gecreëerd waar wij dit proces faciliteren voor nieuwsgierige mensen die – net als wij bij iSeekMe – de wereld iets mooier willen maken. We gebruiken de kracht van social media om mensen op een veilige manier te helpen hun ambitie te vinden en het regelmatig updaten van ambities met een zeer gevarieerd netwerk van mentoren. Ga naar de Apple Store (iPhones) of Google Play (Android), download de APP en maak een gratis account aan. Find your mentors, be a mentor.