Stap in de rol van een mentor

Als je diep met andere mensen interacteerd kan je sneller ontdekken wie jij bent, wat je wilt en waar je heen wilt gaan. De vragen die andere mensen je stellen zijn eigenlijk een soort verkeersbord die jouw de weg wijzen. En jouw ambitie is een kruispunt waar jouw talenten, ambities, maatschappelijke thema’s, kennis en vaardigheden, netwerk en angsten samenkomen. Zie het als een soort mini verhaal of routebeschrijving met al deze elementen erin.

Hieronder kan je wat tips vinden om beter in de rol van een mentor te stappen.

Hoe kan ik iemand helpen om zijn bestemming/ambitie te vinden en te bereiken?

Stap 1: Stel de juiste vragen

De eerste stap om iemands ambitie te helpen verbeteren, is door de juiste vragen te stellen. De juiste vragen zijn een combinatie van twee dingen, het type vraag of de ‘warmte’ van de vraag, gecombineerd met de categorie.

Nou, dat klinkt allemaal wel heel leuk, maar wat bedoelen we hier nu precies mee? Bij iSeekMe onderscheiden we vragen in vier verschillende types, koude, warme, hete en hartvragen. Hoe warmer de vraag hoe meer emotie wordt losgemaakt bij de persoon waaraan het gesteld wordt.

De juiste vragen zorgen ervoor dat mensen écht gaan nadenken over wat ze willen, en, jazeker, dit zal ook voor gesprekken zorgen dit een tikje ongemakkelijk zullen zijn, maar het hoort er allemaal bij.

Onderaan de pagina kan je een PDF vinden met daarin voorbeelden van de verschillende type vragen die er zijn.

Oké, maar je zei ook iets over het combineren van het type vraag met de categorie. Wat is daar dan mee aan de hand? Nou, naast de temperatuur van een vragen, kunnen ze ook onder verschillende categorieën, of onderwerpen vallen. De categorieën waar wij de vragen in onderdelen zijn als volgt: opvoeding, cultuur, successen, frustraties, maatschappelijk thema, DNA, leerbehoefte, vrienden, ambitie, kansen, ervaring en talent. Deze categorieën kunnen je helpen met het bedenken van een vraag wanneer je vast komt te zitten.

Stap 2: Vind de rode draad

De tweede stap om iemands ambitie te helpen verbeteren, is om de rode draad door iemands leven te trekken. Dankzij de vragen die jij stelt, kom je meer te weten over de persoon waarmee je praat. Hierdoor kan je een ‘rode draad’ door iemands leven trekken en verschillende onderdelen met elkaar verbinden. We raden het daarom ook aan om de informatie die je opgraaft fysiek op te schrijven of te tekenen. Het hoeft helemaal niet netjes of mooi te zijn, het punt is om alles voor jezelf visueel op een rijtje te zetten.

Je kan hierboven een voorbeeld zien van een rode draad die gevisualiseerd is. en we raden ook sterk aan dat je alles gaat opschrijven en tekenen, en daar daadwerkelijk lijnen tussen te trekken. Door het zo beeldend te maken, wordt het makkelijker om de connecties tussen verschillende onderwerpen te herkennen.

Hierboven staan een voorbeeld van een ambitie met ernaast wat voorbeeld vragen die je kan stellen. Je kan de voorbeeld ambitie gebruiken om het stellen van vragen te oefenen. Hier beneden kan je het voorbeeld downloaden.

Download hier het voorbeeld