Wat is jouw ambitie? Er is een grote kans dat je dit (nog) niet weet. Of dat je het nog niet Concreet, Haalbaar en Inspirerend (CHI) genoeg hebt geformuleerd. Dit is onze ervaring wanneer we kijken naar de data die we afgelopen jaren verzameld hebben. Uit eigen onderzoek met Hogeschool Leiden blijkt dat mensen met een Concrete, Haalbare en Inspirerende ambitie als productiever worden ervaren door hun leidinggevende.

Behalve dat we kennis hebben van hoe we de persoonlijke ontwikkeling van mensen kunnen versnellen, hebben wij ook verstand van software-ontwikkeling. We zien een parallel tussen persoonlijke ambitie van mensen en het bouwen van software. In de software-wereld is ‘agile werken’ de norm. Agile is een manier van werken waarbij je in kleine stappen, genaamd sprints, continu samen (klant, gebruiker en bouwer) concrete functionaliteiten bouwt en evalueert. Na evaluatie wordt samen de volgende stap bepaald.

Zo kun je ook kijken naar het ontwikkelen van je CHI-ambitie. Daarom 4 tips om je ambitie te bouwen alsof het software is:

 1. Begin met the bigger picture in mind. En durf het vervolgens in kleine stapjes op te splitsen. Dat is noodzakelijk, anders blijft jouw persoonlijke CHI-ambitie een droom. Wat is er minimaal echt nodig? De kunst is schrappen.
 2. Jouw ambitie kun je beschouwen als een software met verschillende versies. Dus breng niet in een keer dé versie uit (is niet haalbaar), maar verbeter per versie. Zo groeit het. Versie 1 – versie 2 enz. Elke keer als je nieuwe inzichten hebt, kunnen die aanleiding geven tot een nieuwe versie. Eerdere versies kun je altijd teruglezen.
 3. Toets je ambitie aan je omgeving, vraag feedback en maak een update. Het is van belang dat je ook je omgeving inspireert met je ambitie, want alleen ga je het niet redden. Na het lezen van je CHI-ambitie zou het voor anderen gelijk helder moeten zijn waarmee zij jou kunnen helpen. Hierbij twee voorbeelden:  
  A. ‘Ik wil een betere balans tussen werk en privé en een topmanager worden’
  B. ‘Ik wil voor eind augustus administratieve werkzaamheden overdragen aan Piet. Hierdoor kan ik meer tijd besteden aan begeleiden en ontwikkelen van mijn mensen, om te beginnen met Tom en Marieke. Zo kunnen we meer leren en beter inspelen op de wensen van onze klanten.
   
  Zie je en voel je ook wat hier gebeurt? A is niet concreet en niet inspirerend. Voor een ander is niet direct duidelijk wat je wilt. B is een goed geformuleerde CHI-ambitie.
 4. Als je leert, krijg je nieuwe inzichten. De kans is groot dat dit nieuwe perspectief invloed heeft op je persoonlijke ambitie. Je maakt dan een nieuwe versie van je ambitie. Deel dit met mensen die in jou geloven maar ook kritisch zijn. Probeer niet in de verdedigingsmodus te gaan. Stel vragen in plaats van je formulering te verklaren of verdedigen.

Ken je de Mom-test? Dat is een hele leuke manier om te leren feedback te vragen!

Succes met je CHI-ambitie. Wanneer je vragen of tips hebt, kun je mij mailen op steven@silkbricks.com. Lees ook onze blog CHI-ambitie, het mooiste cadeau wat je jezelf kunt geven.

iSeekMe en FutureFit Platform zijn producten van SilkBricks B.V.

Pin It on Pinterest