Selecteer een pagina

Wat is jouw ambitie? Er is een grote kans dat je dit (nog) niet Concreet, Haalbaar en Inspirerend (CHI) genoeg hebt geformuleerd. Dit is onze ervaring wanneer we kijken naar de data die we afgelopen jaren verzameld hebben. Uit eigen onderzoek met Hogeschool Leiden blijkt dat mensen met een Concrete, Haalbare en Inspirerende ambitie als productiever worden ervaren door hun leidinggevende.

Behalve dat we kennis hebben van hoe we de persoonlijke ontwikkeling van mensen kunnen versnellen, hebben wij ook verstand van software-ontwikkeling. We zien een parallel tussen persoonlijke ambitie van mensen en het bouwen van software. In de software-wereld is ‘agile werken’ de norm. Agile is een manier van werken waarbij je in kleine stappen, genaamd sprints, continu samen (klant, gebruiker en bouwer) concrete functionaliteiten bouwt en evalueert. Na evaluatie wordt samen de volgende stap bepaald.

Vanuit onze ervaringen 4 tips:

  1. Begin met the big picture in mind, maar durf het in kleine stapjes op te splitsen. Dat is noodzakelijk, anders blijft jouw persoonlijke CHI-ambitie een droom. Wat is er minimaal echt nodig. De kunst is schrappen.
  2. Jouw ambitie kun je beschouwen als een software met verschillende versies. Dus breng niet in een keer dé versie uit (is niet haalbaar), maar verbeter per versie, zo groeit het.  Versie 1 – versie 2 enz. Elke keer als je nieuwe inzichten hebt, kunnen die aanleiding geven tot een nieuwe versie (eerdere versies kun je altijd teruglezen).
  3. Toets je ambitie aan je omgeving, vraag feedback en scherp het aan. Het is van belang dat je ook je omgeving inspireert, want alleen ga je het niet redden. Na het lezen van je CHI-ambitie zou het voor mensen gelijk helder moeten zijn waarmee zij jou kunnen helpen. Hierbij twee voorbeelden:  
    A. ‘Ik wil een betere balans tussen werk en privé en een topmanager worden’
    B. ‘Ik wil voor eind augustus administratieve werkzaamheden overdragen aan Piet. Hierdoor kan ik meer tijd besteden aan begeleiden en ontwikkelen van mijn mensen, om te beginnen met Tom en Marieke. Zo kunnen we meer leren en beter inspelen op de wensen van onze klanten.  A Is in onze visie niet concreet en niet inspirerend dus zou voor mij een onvoldoende krijgen. B is een goed geformuleerde CHI ambitie.
  4. Als je leert, krijg je nieuwe inzichten. De kans is groot dat dit nieuwe perspectief invloed heeft op je persoonlijke ambitie. Je maakt dan een nieuwe versie van je ambitie. Deel dit met mensen die in jou geloven maar ook kritisch zijn. Probeer niet in de verdedigingsmodus te belanden. Stel vragen in plaats van dat je je CHI ambitie gaat verklaren of verdedigen.

Succes met je CHI-ambitie. Wanneer je vragen of tips hebt, kun je mij mailen op steven@silkbricks.com. Lees ook onze blog CHI-ambitie, het mooiste cadeau wat je jezelf kunt geven.

iSeekMe en FutureFit Platform zijn producten van SilkBricks B.V.

× Hoe kan ik je helpen?
Spring naar toolbar